De geschiedenis van koffie in het kort

De geschiedenis van koffie begint meer dan 1500 jaar geleden in Ethiopië. Er wordt verteld dat geitenhoeder Kaldi vaststelt dat zijn geiten duidelijk actiever zijn wanneer ze een bepaalde soort wilde rode bessen hebben gegeten ! Kaldi toont deze bessen aan de kloosteroversten van de gemeenschap, Soefi’s van het naburige klooster. Dankzij aftreksels op basis van deze bessen kunnen de religieuzen vol energie hele nachten door bidden, met wakkere geest !

Op het einde van de 15e eeuw is het gebruik van koffie als drank reeds een dagelijkse vaste gewoonte en een verworvenheid van de islamitische cultuur.

In het midden van de 16e eeuw, nemen de Turken op hun beurt de koffie over en zetten ze de deur open naar het Westen.

In 1614 maakt de Indische Compagnie een einde aan het Arabische monopolie wat de productie en handel van koffie betreft wanneer de eerste lading koffie afkomstig van Turkije in Venetië aankomt.

In 1645 opent zich in Venetië het eerste Europese Koffiehuis.

De openingen van « Cafés » vinden voortaan overal ter wereld plaats.

Het verbruik van koffie in Europa neemt een dergelijke omvang aan dat in het begin van de 18e eeuw, de Hollanders en Fransen koffieplantages introduceren in hun koloniën in Indonesië en de Caraïben.

Amsterdam wordt het wereldcentrum van de koffiehandel.

Tijdens de 19e eeuw breidt de koffieproductie uit naar Midden-Amerika en Zuid-Amerika, alsook naar Indonesië.

Brazilië wordt de grootste wereldproducent van koffie in het begin van de 20e eeuw en is dat vandaag nog altijd. Ook in Afrika ontstaan georganiseerde plantages.

Koffie is vandaag, na aardolie, het tweede product dat wereldwijd verhandeld wordt op de markt en het eerste landbouwproduct op wereldvlak.

De oorsprong van het woord koffie zou van het Arabische woord « qahwa » komen, hetgeen « opwekkend » betekent.

Terwijl het oorspronkelijk een wilde plant was, wordt de koffiestruik in de plantages gesnoeid om niet groter te worden dan 2 tot 3 meter. De bladeren zijn gepunt, de kleur donkergroen met prachtig witte bloempjes die een heerlijke geur verspreiden.

Na de bloeitijd worden de groene bessen rood en zijn ze klaar om geplukt te worden. Het duurt 5 jaar vooraleer een koffiestruik zijn eerste vruchten aflevert; per boom oogst men 2,5 kilogram bessen, hetgeen 500 g gebrande koffie voortbrengt, waarmee u 65 kopjes kunt bereiden !