Onze geschiedenis

1950-1969 : Kongo

Alles begint in het begin van de jaren 1950 wanneer Joseph Looze (1e J van onze benaming J.J. Looze) beslist om België te verlaten met vrouw en kinderen en zich te vestigen in Kongo, oude Belgische kolonie. Hij koopt een koffieplantage van 120 hectare in Noord-Kivu en wordt bedrijvig in de groenteteelt en veeteelt.

Na de gebeurtenissen van 1960, investeert Joseph in een structuur voor koffiebewerking en exporteert de producties van vele plantages uit Kivu. In 1964, kiest zijn zoon Jacques (2e J. uit J.J. Looze) ervoor zijn vader in zijn activiteit bij te staan.

1969 : Terugkeer naar België

Eerst is de terugkeer naar België niet definitief; nogmaals herstarten in Afrika lijkt echter nogal gewaagd. Op dat moment doet de gelegenheid zich voor om een koffiebranderij in Brussel over te nemen en wat is er meer vanzelfsprekend dan verder te gaan met een activiteit die reeds zo vertrouwd is.

Vader en zoon leren koffiebranden, echtgenoten en zus houden zich bezig met de twee detailhandels, één gelegen op de Waterloosesteenweg te Elsene, de andere op de Leopold II-laan te Molenbeek waar de koffiebranderij zich bevindt.

In 1974 gaan de prijzen van groene koffie op de wereldmarkt stijl omhoog waardoor de meeste Belgische koffiebranderijen verdwijnen. Ondanks de moeilijkheden, doorstaat Cafés J.J. Looze de crisis terwijl ze hun activiteiten lichtjes wijzigen. Ze nemen namelijk een onderneming over die grondstoffen verkoopt voor bakkerijen.

In 1986 trekt Joseph Looze zich terug en zijn zoon, Jacques, hergroepeert de activiteiten rond de verspreiding van de koffie in de ‘top-of-the-range’-horeca. De statuten van de onderneming worden gewijzigd en de derde J, die van Jacqueline (de zus van Jacques), die voorkwam in het oorspronkelijk merk wordt verwijderd door de verantwoordelijke beheerder !

En 1989 wordt de activiteit opnieuw veelzijdiger met de verdeling en commercialisering in België van « Confitures à l’Ancienne » verpakt in glazen potjes van 28g aan de sector van de het luxehotelwezen.

Nadien, in 1994, verhuist de koffiebranderij naar Feluy in een oude boerderij. Deze nieuwe installatie, gelegen in een aangename omgeving, en uitgebreider dan de vorige installatie, maakt een gecentraliseerde opslag van de goederen, een rationalisering van de productie en van de voorbereiding van de bestellingen alsook een vlottere lading en parkeergelegenheid mogelijk. In die periode voegt Sylvie, de dochter van Jacques, zich bij het familiebedrijf.