Vakbekwaamheid en knowhow

Het koffiebranden, en o zo delicaat proces, is uiteraard de voornaamste fase, zonder dewelke de goddelijke drank niet zou bestaan. Het koffiebranden is dan ook het hart van onze activiteit.

Voor deze fase is er echter de fase van de samenstelling van de « Huis- » melanges, met andere woorden de kunst om de verschillende smaakschakeringen samen te voegen die de verscheidenheid aan oorsprongen van de koffie aan de koffiebrander bieden. De combinaties zijn uiteraard uitgebreid en worden gevormd dankzij de bezieling van de vakman. Bij de samenstelling van een melange en de commercialisering ervan is het echter van doorslaggevend belang een regelmatige aankoop van de gekozen cru’s te garanderen.

Vervolgens komt de delicate en cruciale fase van het branden waardoor de koffie, onder invloed van de warmte, al zijn aroma’s zal vrijmaken. Ook hier is de artisanale methode zonder weerga ! Ons koffiebranden op de manier van vroeger maakt inderdaad een optimale beheersing van de vereiste tijden mogelijk. Geur, kleur en het knetteren van de granen geven « het » ideale moment aan. De beslissing om het branden te stoppen komt op enkele seconden aan.

Het is in de ervaring en de totale beheersing van zijn zintuigen dat de Knowhow van de koffiebrander schuilt.

Het artisanale proces, dat langer is dan het industriële – 20 minuten in plaats van 5 – zorgt ervoor dat de warmte zachtjes kan stijgen (200° maximum), terwijl de koffie geleidelijk verandert. Het uitzicht en de smaak van koffie die artisanaal gebrand werd, zijn aanzienlijk beter dan de kwaliteit die we aantreffen bij industriële koffie die in 5 minuten naar 800° wordt gebracht met slechts oog voor rendabiliteit.
Het perfecte koffiebranden, uitgevoerd door kenners, moet licht zijn maar wel voldoende om de koffie de kans te geven de finesse en subtiliteit van zijn ontelbare aroma’s te openbaren.