Selectie

De koffieteelt situeert zich aan weerskanten van de evenaar, in een tropisch klimaat. Onder de vele variëteiten van de soort coffea, zijn de meest verbreide de arabica en de robusta. Alle grand cru’s die door Cafés J. J. Looze worden aangeboden, of het nu om een onvermengde soort of een melange gaat, zijn arabica’s.

De delicate en veeleisende teelt van de arabicasoorten verschilt grondig van die van de robusta’s. Daardoor zijn de smaakkenmerken van de arabica’s bijzonder rijk en kennen ze geen enkel equivalent. Het cafeïnegehalte van de arabicasoorten is bovendien de helft minder dan dat van de robusta’s die daarenboven het nadeel vertonen een bittere, gekruide smaak te hebben zonder enige verfijndheid.

Het overheersende smaakkenmerk van de arabicasoort is de zuurheid ! Hetgeen we uiteraard niet pejoratief mogen interpreteren. De zuurheid van de arabicasoorten is inderdaad het element dat, na het branden, de subtiele aroma’s zal bepalen die deze grand cru’s uitwasemen. Deze zuurheid wordt bepaald door de veeleisende teeltwijze die deze koffiesoort vergt; een teelt op hoogte, op rijke gronden en beschermd tegen de zon door de schaduw van bananenbomen en andere struiken.

Alle koffievariëteiten uit ons aanbod zijn afkomstig van plantages waar een selectieve oogstmethode wordt toegepast; dit betekent dat enkel de rode bessen die rijp zijn, worden geplukt. Deze methode, die handmatig gebeurt, is kostbaarder en wordt voorbehouden aan de meest edele koffievariëteiten die de meest delicate smaken bieden.

Naast deze artisanale methode, werden andere oogstmethoden ontwikkeld die sneller en goedkoper zijn. Die bestaan erin stelselmatig, binnen een gegeven periode, alle bessen te plukken, ongeacht of ze rijp zijn of niet. Uiteraard is de inbreng van deze groene bessen in het brandingsproces niet zonder gevolgen voor wat de smaak betreft. Meteen de reden waarom wij afzien van deze werkwijze.

Wij bieden uitsluitend koffie aan waarvan de bonen, nadat ze uit de kers zijn gehaald, behandeld worden via de natte methode. Dit betekent dat het vruchtvlees wordt verwijderd uit elke boon na die in grote waterbakken te hebben laten gisten gedurende +/- 24u en vooraleer vervolgens gedroogd te worden. De bonen die op deze manier werden behandeld, hebben een mooie blauwachtige kleur en het aroma dat ze na het branden afgeven, is zonder weerga.

Het valt op te merken dat de toepassing van de droge methode met de kwalitatief minderwaardige koffiesoorten, zoals de robusta’s, resulteert in een brouwsel zonder aroma’s, maar gekruid.